Är din moped redo för våren?

Du är förmodligen redo för våren, men är din moped det? För att du säkert och lagligt ska få framföra din moped i trafiken så måste den vara i gott skick. Som du kanske vet så är det viktigt att en motor får den omtanke den behöver för att gå så problemfritt som möjligt. Vi tänkte prata lite om vad du kan göra själv för att se till att din moped är säker och mår bra!

Vätskenivåer

Eftersom mopeder i regel inte riktigt lämpar sig för vintern så får de ofta stå i garaget tills våren börjar göra sig till känna. Innan det är dags att plocka ut mopeden så är det klokt att se över den så att allt står rätt till. En bra sak att börja med är att kolla vätskenivåerna. När byttes motoroljan sist? Gjordes det inte innan vintern så kan det vara dags för ett byte. Kom ihåg att göra dig av med den gamla oljan på ett bra sätt, det går ofta att göra på återvinningsstationer. Resterande vätskor brukar endast kräva påfyllning, kolla nivåerna för tvåtaktsolja, kylarvätska och bromsvätska. De kontrolleras genom märkningar på respektive behållare, det brukar ofta vara streckat.

Kontrollera utsidan

En sak man enkelt kan kontrollera när som helst är mopedens lysen. Kolla så att blinkers, hel- och halvljus fungerar som de ska. När du ska kontrollera positionsljus och bromsljus så kan det vara bra med en vän som kan titta medan du sitter på mopeden. Att synas är bland de viktigare sakerna i trafiken, så detta bör ej slarvas med. En moped har slitdelar precis som andra fordon och dessa bör även kontrolleras då och då för att försäkra sig om att de inte orsakar ytterligare skador. Hjullager är ett exempel på en sådan del, känn lite på mopedens däck, glappar det i sidled? Då kan det mycket väl vara dags för nya hjullager. Har du möjlighet så kan det även vara bra att byta ut kedja och drev då dessa ständigt får utstå påfrestningar och slits därför alltid.

admin