Börja köra tung lastbil

 

Det är skillnad på att köra och att köra. Att hantera en tung lastbil är mycket olikt från att styra en personbil och ansvaret blir därför automatiskt större. Innan du kan ge dig på en körkortsutbildning för lastbil måste du ha ett svenskt körkort med lägst B-behörighet för att få börja ratta omkring. Teoriutbildningen, körutbildning och prov hos Trafikverket är det du måste klara innan du får köra en tyngre lastbil. När du väl har klarat körkortsutbildningen och ska börja köra kommer nästa milstolpe. Ska du ta anställning hos ett åkeri eller välja att frilansa?

Tung lastbil

Anställd eller frilansare?

Om du ska arbeta som anställd lastbilschaufför hos ett åkeri är det inte så mycket mer du behöver tänka på än att utföra jobbet och åka i tid. Om du däremot ska börja frilansa måste du göra något självklart och grundläggande: Köpa en egen lastbil. Då det förmodligen inte är något man gör varje dag kan det vara lite svårt att veta vart man ska vända sig vid första tanken. Idag finns det många lämpliga och smidiga alternativ att ta en titt hos när du ska börja nosa efter din nya kompanjon ute på vägarna. Innan du väljer ska du ställa dig själv ytterligare frågor. Ska du köpa en begagnad eller ny lastbil? Hur många reservdelar ska du köpa och ha i lastbilen? Hur stor ska den vara?

Utbildningen

Om du har uppfyllt vissa krav – som att du har fyllt 18 år, är permanent bosatt i Sverige, har körkortstillstånd och ett svenskt körkort som godkänns för den lastbilsbehörighet du ska ta – få du börja genomgå körkortsutbildningen. Genom att genomföra en lärarledd teoriutbildning, körutbildning under realistiska förhållanden och slutligen ett teoretiskt och ett praktiskt prov hos Trafikverket får du börja köra lastbil. De flesta utbildningar är individuellt anpassade så du kan vara säker på att få rätt vägledning.

admin