Byta hjullager på din Volvo

Hjullagret är det lager som sitter på hjulaxeln. Det ligger centralt placerat på varje hjuls axel och är fixerat på ett sådant sätt så att det endast kan rotera. Dess uppgift är att få hjulet i rullning utan att allt för mycket friktion ska uppstå.

Det är väldigt viktigt att man kontrollerar hjullagret regelbundet så att man märker om det är något som behöver åtgärdas. Ibland kan det räcka med att man bara smörjer lagret. Detta är viktigt för att körningen ska ske säkert. Men ibland måste man byta ut hela hjullagret för att kunna garantera tillförlitlig körning. Då kan det varar bra att känna till hur ett byte av ett hjullager går till.

Hur vet man att hjullagret behöver bytas ut?

Det finns tre vanliga tecken som tyder på att ditt hjullager inte fungerar. Det första är att du hör oljud från bilen när du kör rakt fram som sedan minskar i svängar. Det andra är att du känner skakningar i ratten. Det tredje tecknet kan du kolla då du byter hjul. Om hjulet går att vicka i sidled innebär det att hjullagret inte fungerar som det ska.

Hur byter man hjullager?

För att själv kunna byta hjullager på din bil krävs det att du har en del kunskap samt de rätta verktygen. På en del bilar kan det vara svårt att byta hjullagret själv då det kan sitta inpressat i hjulnavet. Men det går i många fall att göra det själv så länge man vet vad man sysslar med. Se till att du har rätt verktyg samt nya hjullager hemma innan du sätter igång. Nya hjullager hittar du bland annat hos Mekanika som har reservdelar och reparationshandböcker till de flesta Volvomodeller.

På nätet kan man enkelt hitta instruktioner för olika bilreparationer och vill du byta hjullagret på din Volvo själv kan du till exempel kolla in den här instruktionsvideon på forumet Volvo Sweden.

admin