Motorklubbar – Cruising

Har du någonsin sett en massa äldre bilar i en kolonn som ser ut som om de kommer från Hollywoodfilmer från 60-talet? Då har du säkert sett en cruising.

Cruising

Cruising inom motorsporten är en term som står för åkning utan egentlig rutt. Det har absolut inget att göra med racing och allt mekande. Cruising handlar istället om något helt annat; estetik, nostalgi och stolthet är några huvudteman. Cruising handlar nämligen mycket om att visa upp sig och sin bil samt ha kul under resans gång. Det är glädjen av att tillhöra en sällskap av likasinnade som man försöker sprida ut till den breda publiken.

Amerikanskt tema

Cruising är en amerikansk företeelse som har blivit rätt populär i Sverige, Finland och Tyskland. Ett annat namn för cruisingklubb i Sverige är “raggarklubb”. Raggarklubbar har ofta amerikanskt tema på sina loggor och hemsidor. Medlemmarna bär jackor som för oss lekman liknar jackorna som Hells Angels bär. Cruising handlar om gamla amerikanska bilar och musik. Det handlar om den gångna tiden som man har sett i filmer och som man nu försöker återuppliva med hjälp av bilar.

Cruisingdagar i Sverige

Cruisingdagar i Sverige firas lite då och då. För att anordna evenemangen krävs i regel tillstånd från kommunen. Stadens gator stängs av och en riktig stadsfest, om än en kort sådan, äger rum. Bilar som är med och “cruisar” måste uppfylla arrangörens krav. Ofta är ett av kraven att bilen ska vara gammal. Ibland skriver man bland kraven att bilen får inte vara registrerad senare än år 1980. Annars får inte bilen köras i området som har avsetts för cruising. Ett annat krav är att de tävlande införskaffar ett klistermärke för att över huvud taget få vara med och cruisa. Arrangören måste se till att detta genomförs. På det sättet får också klubben in de pengar som krävs för att anordna och skaffa tillstånd för större evenemang.

I Sverige finns det hundratals cruisingklubbar med olika aktivitetsgrad. Äger du en äldre bil och vill vara med i en klubb, får du en saftig rabatt på klistermärken vid evenemang samt tillgång till en massa andra klubbaktiviteter.

admin