Drifting

Är du djärv och gillar känna av adrenalin utan att tappa kontroll? Då är drifting något för dig. 

Drifting handlar om att köra på sladd. Det är en bilsport där kontroll betyder allt. Du har allt i dina händer. Gör du ett fel, kan det sluta riktigt illa.

Drifting

Drifting – från Japan till FIA

Drifting kommer från Japan där den började växa fram i början av 1980-talet. Några mer eller mindre galna förare började med driftingtävlingar nerför ett berg. Det de gjorde var riktigt farligt och det gillades inte av polisen som gjorde allt för att stoppa galenskapen. Det var dock för sent. Förare ville fortsätta tävla och polisen fick allt större problem med att stoppa driftingförare. Sporten har till slut fått sina egna tävlingsbanor och ett erkännande av internationella bilsportsförbundet FIA. Drifting har vuxit starkt i popularitet under senaste decenniet. Under2000-talet har sporten blivit världsomfattande och D1 Grand Prix – driftingens egen tour – sänds direkt i TV runtom i världen.

Drifting i Sverige

I Sverige började drifting växa när föraren Samuel Hubinette vann två race i D1 Grand Prix under 2006 respektive 2008. Dessutom har spelet Need for Speed bidragit en del till att folk började tala bredare om sporten. Det som skiljer sig mellan drifting och andra motorsporter är att det är skönheten som avgör. Man får poäng inte för sin hastighet, utan precis som inom en bedömningsport som konståkning får man poäng ”avancerade figurer”. Numera går det att träna och tävla i drifting på en del motorklubbar i Sverige. Drifting är verkligen en “gör-det-inte- hemma-grej”. Välj en trygg motorklubb först innan du provar drifting.

Driftingklubbar

Enligt Svenska Bilsportsförbundet finns det ett trettiotal aktiva driftingklubbar i Sverige idag. Det innebär inte att alla dessa klubbar primärt är driftingklubbar, utan att det går att utöva drifting parallellt med andra motorsportsgrenar. Ingen av dessa klubbar har faktiskt ordet “drifting” i sin verksamhetsbeskrivning. Bli medlem i en klubb som erbjuder driftingmöjlighet och bli bra på det. Vem vet, kanske blir det du som blir först att starta en riktig driftingklubb för endast driftingfantaster i Sverige?

admin