Motorsport

 

Motorsport är något för den som verkligen gillar fart och fläkt och så givetvis ljudet av starka och brölande motorer, något som kanske är det bästa som finns. Motorsport är inte bara snabba bilar och motorcyklar utan innebär också spänning, taktik och skicklighet vad gäller körförmåga och liknande. En annan sak som är roligt med motorsport är att det finns så väldigt många olika grenar och discipliner.racingbil

Olika former av bilsport är troligtvis den del av motorsporten som är allra störst. Bilsport finns i en rad olika former som till exempel racing, rally, rallycross, dragracing och folkrace för att nämna några. Några kända tävlingar inom bilsporten är bland annat Formel 1, 24-timmarsloppet på Le Mans, Dakarrallyt samt Svenska rallyt, som är Sveriges största biltävling.

Näst efter bilsporten är troligtvis motorcykelsport den största delen av motorsporten. Precis som inom bilsporten finns det också inom motorcykelsporten en rad olika grenar och discipliner som till exempel roadracing, motocross, isracing, enduro, trial samt speedway, som troligtvis är den gren inom motorcykelsporten som är mest populär i Sverige.

Även motocross och enduro är relativt utbrett i Sverige. Många har nog hört talas om endurotävlingen Novemberkåsan, som betraktas som en av de tuffaste motortävlingarna i Sverige alla kategorier. Detta på grund av att den till stor del körs nattetid i mycket tuff terräng.

Förutom bilsport och motorcykelsport finns det även en rad andra motorsport, som exempelvis båtsport, skotersport samt traktorsport. En stor båtsport tävling i Sverige är det båtrace som körs på Riddarfjärden i Stockholm varje år, där snabba båtar i Formel 2-klassen. Tävlingen brukar äga rum i början av juni och kan starkt rekommenderas för den som gillar att se snabba båtar i action.

admin